Odapark Venray - Centrum hedendaagse kunst
05.10.2018, 19:30

Gerissene Dämpfe

AuditivVokal Dresden / © Isabel Noack

rebels, muzikaal, poëtisch, politiek

Muzikale performance met muziek en poëzie van Bertolt Brecht, Raoul Hausmann, Graciela Paraskevaídis, Henry Purcell, Dieter Schnebel, Kunsu Shim, Gerhard Stäbler e.a.

Kunsu Shim und Gerhard Stäbler, Performance und Rezitation | EarPort Ensemble, Duisburg | AuditivVokal Dresden | Katharina Salden, Angela Wingerath, Marlen Bieber, Jonas Finger, Carl Thiemt, Cornelius Uhle | Olaf Katzer, Leitung

Tickets : Entree gratis

Ticket -Reserver ing : Oda Park Venray | Tel. +31 (0)478 / 51 36 90 | info@odapark.nl

Het verwerpen, uitsluiten en verbieden van poëzie en muziek kent een eeuwenlange traditie. Al aan het einde van de middeleeuwen werden per pauselijke bul gevoelsuitingen als lachen, zuchten en snikken bij het zingen van gregoriaanse kerkliederen in de ban gedaan. En in de zestiende eeuw stelde de katholieke kerk de componist Palestrina zelfs aan als ‘muziekinquisiteur’, om ervoor te zorgen dat de muziek geen enkele gevoelens opriep die de gelovigen verder van God konden verwijderen. Chromatiek, gevoelige harmonieën en al te veel virtuositeit moesten voortaan worden geweerd. De componisten uit die tijd lieten dit echter niet op zich zitten. In hun zogeheten ‘fantasieën’ verzetten ze zich met vooruitstrevende ideeën tegen de van binnen- en buitenaf opgelegde beperkingen en regels. Wat zou de kunst zijn als ze zich niet zou bekommeren om het recht van de mens zich zowel op emotioneel als maatschappelijk vlak vrij te uiten? Wat zou de kunst zijn als ze deze drang naar vrijheid niet zou stimuleren en niet zou aanzetten tot reflectie, bezinning en contemplatie?

Voor de Muziek Biennale Niederrhein 2018 schetsen Kunsu Shim en Gerhard Stäbler samen met solisten van AUDITIVVOKAL Dresden en musici van het EarPort Ensemble in een artistieke performance dat alles wat in het verleden werd veracht, verafschuwd en verboden ook altijd een voorbode was voor verandering. Zo omvat het programma ‘Gerissene Dämpfe’ onder meer krachtige canons van Henry Purcell, politiek getinte arbeidersliederen uit de negentiende eeuw en illegale liederen tegen het nationaalsocialisme, rebels werk van Dieter Schnebel en maatschappelijk getinte stukken van Graciela Paraskevaídis, Kunsu Shim en Gerhard Stäbler. De muziek en performances worden aan elkaar geweven met net zo controversiële en vervolgde poëzie van de romantiek tot aan nu.

Organisatie: EarPort, Duisburg

In samenwerking met : Odapark Venray en de Kulturkirche Liebfrauen, Duisburg

Met dank aan : Odapark Venray

Odapark Venray - Centrum hedendaagse kunst

Merseloseweg 117
5801 Venray
Nederland

+31(0)478 513690
+31(0)478 513999
info@odapark.nl

Weitere Informationen zu diesem Ort Diesen Ort auf der Karte anzeigen